GASA Company

One way to different destinations

CV

Özgeçmiş hazırlarken çok dikkat ve özen göstermelisiniz.  Kullandığınız her bir kelime üzerinde tek tek düşünmeli ne bir eksik ne bir fazla kelime kullanmamaya dikkat etmelisiniz.

İyi bir özgeçmiş, hem şekil hem de içerik bakımından kusursuz olmalıdır.  Laf kalabalığı yapmadan özelliklerinizi kısa ve etkili bir biçimde belirtebilmek için bir şair titizliğiyle kelimeler üzerinde durup doğru cümleleri, doğru noktalama işaretleri ile oluşturmalısınız.

Bununla birlikte, “benim hazır bir özgeçmişim var ve lazım olan her yerde kullanırım” düşüncesine sahip olmayın sakın!  Unutmayın ki bir bankaya verilecek özgeçmiş ile yüksek lisans başvurularında hazırlanacak özgeçmiş birbirinden farklı özelliklere sahip olmalıdır.

Çünkü; iş başvurunuzda sizi değerlendirecek kişilerin ve yüksek lisans başvurularınızı değerlendirecek bölüm hocalarının sizin hakkınızda bilmek istedikleri birbirinden farklıdır.

Yüksek lisans başvurularında özgeçmişinizi değerlendirecek kişinin dikkat ettiği en önemli şey sizin başvurduğunuz bölümle ne kadar ilgili olduğunuz ve konuyla ilgili yaptığınız çalışmalar, araştırmalar, katıldığınız kurslar, seminerler ve aldığınız eğitimlerdir.

Eğer mezun olduğunuz lisans programı başvurduğunuz yüksek lisans programı ile alakalı ise bunu ön planda tutmanız ve özgeçmişinizin ilk satırlarında belirtmiş olmanız çok önemlidir.

Eğer mezun olduğunuz lisans programı başvuru yaptığınız yüksek lisans programından farklı bir alanda ise özgeçmişinizde belirtmeniz gereken en önemli şey başvurduğunuz program ile ilgili yaptığınız çalışmalardır. (Seminer, konferans, okuduğunuz kitaplar, makaleler, vb.)

Özgeçmiş Hazırlarken Dikkat Edilcek Hususlar !!!

Yüksek lisans başvuruları için hazırlayacağınız özgeçmişlerinizde aşağıdaki maddeleri dikkate almanız faydalı olacaktır !!!

  • Özgeçmişiniz Doğru Uzunlukta mı?Özgeçmişiniz yeterli uzunlukta olmalı. Ne gerekenden kısa ne de uzun! Çok kısa bir özgeçmiş ilk bakışta hakkınızda önyargı oluşturabilir. Bunu önlemek için özgeçmişinizin büyük puntolarla yazılıp, sayfayı doldurmaya çalışılmış izlenimi vermemesine dikkat edin. Görünüm olarak şık ve kolay okunur bir formatta hazırlanmış olmasına özen gösterin. Özgeçmişiniz çok uzun da olmamalıdır. İdeal bir özgeçmiş  bir ya da iki sayfadan oluşmalıdır.  Özgeçmişinizi değerlendirecek kişinin onlarca, yüzlerce, belki de binlerce özgeçmiş değerlendirmek durumunda olabileceğini ve bir özgeçmişe 10-15 sn zaman ayırabileceğini göz önünde bulundurun.
  • Özgeçmişiniz Etkileyici Duruyor mu?Özgeçmişinizin bakan kişiyi ilk bakışta etkileyecek bir kaç özelliğe sahip olması gerekir.  İlgi çekicilik konusunda yapılan bazı hatalar vardır(renkli kağıt kullanmak, büyük harfle yazmak, büyük puntolarla yazmak, kalın, italik ya da altı çizili yazmak, gereksiz görseller kullanmak, vb.)  İlgi çekmek için profesyonel bir görünüm, ve sizi diğerlerinden farklı kılacak özelliklerinizi ön plana çıkarabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; başvurduğunuz programla ilgili fikir ve araştırmalarınızı yazdığınız bir blogunuz ya da bir dergide yer almış makalenizden bahsetmeniz özgeçmişinizi etkileyici kılabilir.
  • Hedefleriniz Açıkça Belirtilmiş mi? Yüksek lisans başvurularında öğretim görevlileri program için en istekli ve aynı zamanda programda en başarılı olabileceğini düşündükleri öğrencileri seçmek isterler. Bunun için de mülakatlarda en sık sorulan sorulardan biri “neden ilgili programa başvurulduğu ve gelecekte programla ilgili hedeflerin ne olduğudur”.  Özgeçmişinizde de programla ilgili gelecek hedeflerinizi açıkça belirtmeniz gerekmektedir.
  •  İlgisiz Bilgiler
  • Yüksek lisans başvurularınızda sosyal aktiviteleriniz sizi akademik olarak değerlendirmeye çalışan öğretim görevleri için çok da önemli olmayabilir. Bu sebeple eğitim ve akademik hayat ile ilgili olmayan aktivitelerinize, ya da başvurduğunuz programla hiç ilgisi olmayan çalışmalarınıza özgeçmişinizde yer vermeniz gereksizdir.
  • Referanslar
  • Lisans eğitiminiz esnasında birlikte çalıştığınız öğretim görevlilerinin hakkınızda söyleyecekleri  çok önemlidir ve yüksek lisans programında birlikte çalışacağınız öğretim görevlileri tarafından çok önem verilir. Referans gösterebileceğiniz hocalarınızı mutlaka özgeçmişinizde ünvanları ve iletişim bilgileriyle birlikte yazın. Tahmininizden daha etkili olacağına emin olabilirsiniz.
  •  Bilgiler Doğru Sırada mı, Doğru Uzunlukta mı?
  • Yüksek lisans başvurunuzu değerlendirecek öğretim görevlisi/görevlileri için sizi değerlendirebilecekleri “en önemli bilgilerden daha az önem arzeden bilgilere doğru”  yukardan aşağıya bir sıralama uygun olacaktır.  Ayırmanız gereken yer de önem derecesine göre olmalı. Yani eğitim, konferans bilgileriniz kısa birer paragraf iken hobileriniz ile ilgili bölüm daha uzun olmamalı. Paragrafların uzunluğun önem derecesine göre artmalı ya da azalmalı.
  • Doğru sıralama ile ilgili bir diğer dikkat edilmesi gereken husus en yeni tarihli olanın en üste yazılmasıdır. Yani eğitim bilgilerinizi yazarken ilkokulunuzdan başlayıp lisans eğitiminize doğru değil lisans eğitiminiz en üstte olacak şekilde yazmalısınız. Özgeçmişinizi değerlendiren kişinin eğitim hayatınızla ilgili belki de tek görmek istediği lisans mezuniyetinizdir ve sizin de ilk başta bunu göstermeniz gerekir.
  • Noktalama İşaretleri, Yazım Hataları
  • Hangi programa, hangi üniversiteye başvuru yaparsanız yapın noktalama ve yazım hataları, size karşı bir ön yargı oluşmasına sebep olabilir. 50 kişilik kontenjanı olan bir yüksek lisans programına yüzlerce başvuru yapıldığını düşünürseniz, öğretim görevlilerinin de eleme yapmak zorunda olduklarını ve aynı durumda olan kişiler arasında da seçim yapmaları gerekebileceğini unutmayın. Kaldı ki bazı öğretim görevlileri yazım hataları konusunda takıntılı olabilirler. Eğer kendinize yazım konusunda güvenmiyorsanız güvendiğiniz birilerine kontrol ettirmeniz faydalı olacaktır.
  • Fotoğraf Kullanmak, Uygun Fotoğraf Seçmek
  • Özgeçmişinizin bir kaç kağıt parçası olarak sizi temsil ettiğini unutmayın.  Kendinizi en iyi şekilde tanıtabilecek her türlü öğeden yararlanmanız gerekir. Eğer görünüm ve kıyafet olarak uygun  bir vesikalık fotoğrafınız varsa özgeçmişinizde kullanmanız doğru olacaktır. Eğer uygun bir  fotoğrafınız yoksa fotoğraf eklemeyin.
  • Askerlik Durumunun Belirtilmesi
  • Askere gitme zamanını biraz daha geciktirmek için yüksek lisans başvurusu yapan erkek öğrencilerin çokluğu ne yazık ki başvuru değerlendirme sürecinde öğretim görevlilerinde askerliğini yapmamış erkek öğrencilere karşı bir önyargı oluşturmaktadır. Eğer askerliğinizi yaptıysanız bunu mutlaka özgeçmişinizde belirtmeniz yararınıza olur. Yapmadıysanız da tecil sürenizi belirtin.
  • İpuçları
  • Yüksek lisans başvurularında üniversitelerin kendi öğrencilerini tercih ettikleri, ya da öncelik tanıdıkları söylenmektedir. Eğer yüksek lisans için başvurduğunuz üniversite, mezun olduğunuz üniversiteyle aynı ise bunu özgeçmişinizde ön plana çıkarın.
  • Eğer farklı programlara başvuru yapıyorsanız her bir program için ayrı bir özgeçmiş hazırlayın

 

Başvurduğunuz programın sizden beklediği özellikleriniz ne ise özgeçmişinizde bu özelliklerinizi ön planda tutun. Örneğin; İnsan Kaynakları Yönetimi programı başvurusu için sunacağınız özgeçmişinizde insan kaynakları ile ilgili çalışmalarınız, okuduğunuz kitaplar, makaleler ön plandayken pazarlama ve organizasyon programı başvurusu için sunacağınız özgeçmişinizde bu programla ilgili çalışmalarınız ön planda olmalıdır.

Kazandığınız burslar, başarılar, kısacası gurur duyduğunuz bir akademik durum söz konusu ise bunları da özgeçmişinizde çok ön planda olmasa da mutlaka belirtin. Fakat bu durumun daha çok eğitim hayatıyla ilgili olması gerekmektedir. Örneğin bir spor dalında elde ettiğiniz başarı, ya da satranç turnuvalarında elde ettiğiniz dereceleri  ön plana çıkarmanızın herhangi bir faydası olmayabilir, ya da en azından akademik başarılarınız kadar etkileyici olmayacaktır.

Sosyal yönlerinizin yüksek lisans başvurularında iş başvurularına göre daha az dikkate alındığını unutmayın.

Yüksek lisans özellikle de tezli yüksek lisans genelde akademik kariyer için yapılmaktadır. Dolayısıyla öğretim görevlilerinin de tercihleri akademisyenlik yapmak isteyen öğrenciler yönünde olmaktadır. Sizin de hedefiniz yüksek lisans yaptıktan sonra akademisyenlik yolunda devam etmekse bunu mutlaka özgeçmişinizde belirtmelisiniz. Bu size bir ayrıcalık sağlayacaktır.

Lisans mezuniyet dereceniz yüksek ise mutlaka bu bilgiye özgeçmişinizde yer verin.

Neden seçilmeniz gerektiğini ve programa başvuru yapan adaylardan farklarınızın ne olduğunu düşünün ve bunları açıkça ortaya koyun. Fakat bunu yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli şey kendinizi övmekten uzak durmaktır. Yani “çok çalışkan ve başarılı olduğum için takdir edildim” demek yerine “farklı bir strateji ile satışların arttırılmasına katkıda bulundum” gibi cümleler tercih edilmeli. Kendini beğenmiş izlenimi oluşturmayın.

İlk intiba çok önemlidir. Bu yüzden özgeçmişinizin tasarımına özen gösterin. Özgeçmişinizin yaratacağı etkinin yüzde 50’si tasarımından kaynaklanır. Güçlü bir “özgeçmiş tasarımı” okuyanı kendine çeker. Gözü yoran süslü karakterler kullanmayın, 9 puntodan küçük ya da 12 puntodan büyük font kullanmayın. Gereğinden fazla bold(kalın), italik(yatık), ya da altı çizili yapmayın. Kağıt renginin beyaz olması en idealidir. Kötü düzenlenmiş ve okunması zor bir özgeçmiş, muhtemelen ihmal edilir ve okuyan ne kadar kalifiye olduğunuzu bilemez.

Özgeçmişinizi hazırlerken özgeçmişinizi değerlendirecek kişinin hangi sorulara cevap aradığını göz önünde bulundurun bu soruları kendinize sorun ve özgeçmişinizde bunlara cevap olup olmadığını değerlendirin.

  • Neden bu programa başvurdunuz?
  • Gelecekle ilgili hedefleriniz neler?
  • Bilgi ve yetenekleriniz nelerdir?
  • Kişisel özellikleriniz, değerleriniz nelerdir?
  • Özellikleriniz başvurduğu program için ne kadar uygun?
  • Bu programda başarılı olabilir misiniz?

Bunlar ve benzeri soruların cevaplarının özgeçmişinizde olup olmadığını kontrol edin ve gerçekleştirdiğinizi belirttiğiniz aktivitelerin tarihlerini yazmayı da unutmayın.

 

CV hazırlamak için

0Shares
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.